29 listopada 2012

Za siedmioma lasami, za siedmioma górami ... czyli opowieść o alepowym mydle z 7 olejami

Za siedmioma lasami, za siedmioma górami było sobie mydło z siedmioma olejami. A może z ośmioma? Tak rozpoczyna się opowieść o jednym z najdelikatniejszych mydeł Alepii, o mydle z siedmioma olejami.
Oleje w liczbie siedem to: olej rycynowy, olej z wawrzynu, oliwa z oliwek, olej kokosowy, olej ze słodkich migdałów, olej słonecznikowy, olej sojowy, olej z nasion bawełny.
 
Poniżej kilka słów na temat każdego z nich.

Olej rycynowy jest jednym z nielicznych olejów, który może być używany jako emulgator. W przeciwieństwie do innych olejów i tłuszczów miesza się z wodą.  Olej rycynowy działa jako bariera ochronna skóry, chroni ją przed szkodliwymi warunkami zewnętrznymi.
Olej rycynowy jest bogaty w kwasy tłuszczowe, posiada wygładzające i zmiękczające właściwości. Jest humektantem, poprawia nawilżenie skóry. Olej ceniony jest za swoje właściwości ochronne w stosunku do naskórka a szczególności włosów. Wykazuje wysokie powinowactwo do keratyny.



Olej z wawrzynu (laurowy) znany jest ze swoich właściwości przeciwtrądzikowych, Jest również skutecznym środkiem pobudzającym wzrost włosów oraz pomagającym w walce z łupieżem.
Oliwa z oliwek należy do kategorii „olejów najbliższych strukturze ludzkiej skóry”. Jest niezwykle bogatym źródłem fosfolipidow (nasyconych kwasów tłuszczowych, kwasu oleinowego, kwasu linolowego, kwasu palmitynowego, kwasu linolenowego, kwasu stearynowego), fitosteroli (związków organicznych pochodzenia roślinnego) i witaminy E . Olejek z oliwki posiada doskonale właściwości pielęgnacyjno-nawilżające. Nie wywołuje reakcji alergicznych.

Olej kokosowypielęgnuje suche i łamliwe włosy. Szczególnie chętnie wykorzystywany jest do produkcji mydeł. Dzięki dużej zawartości kwasu laurylowego produkowane na bazie oleju kokosowego mydła pienią się nawet w twardej wodzie. Niektórym osobom pomaga w leczeniu egzemy.
 
Olej ze słodkich migdałów jest bardzo dobrym emolientem, tj. wygładza skórę. Ma bardzo wysokie zdolności nawilżania skóry. Doskonale zmiękcza i wygładza skórę, nawilża ją oraz łagodzi podrażnienia. Opóźnia proces starzenia się komórek skóry.
Olej słonecznikowywzmacnia naturalną barierę ochronną skóry, zmiękcza naskórek i regeneruje. Wykazuje działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Olej słonecznikowy jest doskonały dla osób, które mają cerę tłustą i mieszaną.
Olej sojowy ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych może być wykorzystywany w kosmetyce jako emolient lub jako naturalne źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych odbudowujących naturalną barierę ochronną skóry.  W oleju sojowym w największej ilości występuje kwas linolowy który przywraca skórze poziom właściwego nawilżenia. Olej sojowy jest również znany jako przeciwutleniacz dzięki zawartości witaminy E.
To bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy E, dlatego dobroczynnie wpływa na kondycję włosów i skóry. Słynie z właściwości zmiękczających i nawilżających, dlatego polecany jest do pielęgnacji włosów suchych i zniszczonych inwazyjną stylizacją. Po jego użyciu włosy stają się miękkie w dotyku, gładkie i błyszczące.
Olej z nasion bawełny  regeneruje także podrażnioną, suchą skórę. Bez obaw może być stosowany do cery alergicznej. Szybko wnika w głąb skóry i doskonale ją odżywia. Przywraca skórze elastyczność, dlatego polecany jest także do pielęgnacji cery z pierwszymi oznakami starzenia.
Olej z nasion bawełny dzięki wysokiej zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowy (NNKT), szczególnie kwasu olejowego i linolowego bardzo korzystnie działa na skórę. Regularnie stosowany podnosi odporność na zakażenia, pobudza regenerację nabłonków, działa przeciwalergicznie i przeciwzapalnie.

Alepia w swoim mydle zamknęła prawdziwe skarby. To mydło obala wszystkie mity na temat działania wysuszającego mydła. Nie wysusza. Regeneruje i natłuszcza.

Mydło to jest doskonałe nawet do pielęgnacji najdelikatniejszej skóry. W połączeniu z wodą tworzy aksamitną pianę. Pieni siębardzo mocno. Ziarenka zawarte w mydle delikatnie złuszczają. Mydło ma delikatny zapach. Pachnie olejami, z których go wytworzono.
Mydło to wytwarzane jest według metody zmydlania olei roślinnych na zimno. Taka metoda produkcji chroni wszystkie dobroczynne właściwości szlachetnych olejów zawartych w mydle.
Mydła Alepii to moje ulubione mydła. Jeśli ich nie znacie, wypróbujcie. Polubicie je za łagodność dla skóry.


 
Zapraszam na zakupy do Biolandera
Z moim kodem rabatowym ep-0882 – 5 % taniej!
 

8 komentarzy:

  1. Właśnie się nad nim zastanawiam (czyli pewnie będzie moje ;-)).

    Jakie ładne zdjęcia mu zrobiłaś!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Polecam to mydełko. Jest bardzo dobre.

      Usuń
  2. Ciekawe jest to mydło. Używam akurat mydła Aleppo, ale takiego zwykłego - ma tylko te dwa podstawowe składniki. chciałabym wypróbować też inne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używam różnych aleppów, klasyków i tych o dogatszym składzie.

      Usuń
  3. Też kupiłam to mydełko ale jeszcze go nie używałam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo zachęcająco brzmi ta mydlana bajka :)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw ślad po sobie... Będzie mi miło przeczytać. Jeśli chcesz zapytać - pytaj. Chętnie odpowiem.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...