7 października 2011

Modre kwiaty bławatka

Warunki życia oddalają nas coraz bardziej od środowiska naturalnego. Systematyczne, choć niedostrzegalne, odsuwanie się człowieka od natury pozbawia spokoju i radości płynącej z obcowania z przyrodą. Świadomie pozbawiamy się także wrażeń estetycznych. Ileż piękna zawarto w obrazie falującego łanu żyta kołysanego letnim, ciepłym wiatrem! A jeśli pośród zboża posiał się pospolity chwast zwany bławatkiem czyż nie zachwyca nas piękno tego modrego kwiatka?

Chciałabym zatrzymać się nad chabrem bławatkiem (Centaurea cyanus L.). Ten chwast zbożowy, wcale już nie tak pospolity, potocznie nazywany jest bławatem, modrakiem, modrokwiatem, modrzeńcem, wasylkiem, wołoszkiem. Coraz trudniej spotkać go wsród łanów żyta. Z powodu stosowania chemicznych metod zwalczania chwastów staje się gatunkiem zanikającym. Wielka to szkoda, bo chaber bławatek zasługuje na to, aby na nowo odkryć jego dobroczynne właściwości.



Jego ojczyzną są kraje basenu Morza Śródziemnego oraz Bliski Wschód. Chaber bławatek był bardzo starym lekiem naszych przodków. Naparów z bławatka używano do leczenia stanów zapalnych wątroby, ukąszenia "bestii jadowitych", a także przeciwko "morowemu powietrzu".

Współczesna fitoterapia potwierdza skutecznośc naparów z bławatka przy przewlekłych schorzeniach nerek, którym towarzyszy zbyt skąpe wydzielanie moczu. Zewnętrznie napar z kwiatów leczy stany zapalne powiek i spojówek, a także nadwrażliwość na intensywne światło słoneczne i promieniowanie z monitorów. Nasze babki na chore oczy przykładały, sporządzone wyłącznie w czerwcu, specjalną wódkę i ocet z kwiatów bławatka.

Dawna wiedza i doświadczenie znalazły zastosowanie we współczesnym przemyśle kosmetycznym. Wyciąg z kwiatów chabra bławatka wykorzystywany jest do pielęgnacji włosów i w kosmetykach do oczu. W wyciągu tym dominującym składnikiem jest centauryna, o działaniu silnie przeciwrodnikowym, łagodzącym i przeciwzapalnym. Posiada właściwości łagodnie myjące, wpływa wzmacniają na ścianki naczyń krwionośnych. Jest pomocna przy zwalczaniu łupieżu. Drugi aktywny składnik, cyjanina, wykorzystywany jest do płukanek przeznaczonych dla siwych włosów. Niweluje odcień żółci i nadaje włoson jasny, popielatoniebieski kolor. Jest także czesto stosowana przy produkcji maści i kremów do pielęgnacji okolic oczu.
Na bazie wyciągu wodnego z kwiatów chabra bławatka produkowane są krople do oczu o działaniu ściągającym, usuwającym podrażnienia i przekrwienie.

We Francji dużą popularnością cieszy się ekologiczny hydrolat bławatkowy. Jakość tej wody kwiatowej gwarantuje ECOCERT (europejski certyfikat potwierdzający ekologiczną uprawę rośliny i skład produktu finalnego). Woda bławatkowa otrzymywana jest na drodze destylacji z parą wodną kwiatów bławatka. Olejek eteryczny w Polsce nie jest powszechnie znany. Z hydrolatem bławatkowym jest odrobinę lepiej. Ma on swoich wiernych fanów. Ja do nich należę.

Hydrolatu bławatkowego używam do demakijażu oczu. Dobrze usuwa cienie i tusz (nie używam wodoodpornej maskary). Woda bławatkowa łagodzi podrażnienia. Kiedy moje oczy są bardzo zmęczone darowuję im bławatkowy kompres. Dwa płatki kosmetyczne nasączam hydrolatem, na 5 minut wkładam do lodówki. A potem taki zimny kompres przykładam na 15 minut na powieki. Po tym czasie powieki są ukojone, a spojrzenie odzyskuje świeżość.

Certyfikowany hydrolat bławatkowy kupuję w Biolanderze.

Hydlolat bławatkowy z moim kodem rabatowym ep-0882 - 5 % taniej!







I Was zachęcam do odkrycia tego niebieskiego kwiatka!



1 komentarz:

Zostaw ślad po sobie... Będzie mi miło przeczytać. Jeśli chcesz zapytać - pytaj. Chętnie odpowiem.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...