
Fitoterapia i aromaterapia dostarczają nam wiedzę o zaletach roślin, nie tylko jako leków ziołowych, ale i o działaniu zapachu na człowieka.
Kwintesencję zapachów w przyrodzie stanowią olejki eteryczne. Są to zawarte w różnych częściach rośliny złożone związki chemiczne charakterystyczne dla każdej rośliny i odmiany.
Wielu specjalistów porównuje rolę olejków w roślinach do roli hormonów. Istnieje wiele danych potwierdzających tę hipotezę. Logika przyrody jest zadziwiająca!
Olejki eteryczne przez wieki stosowane były w różnych formach. Wymienić należy nalewki, tinktury, ekstrakty olejowe bądź tłuszczowe. Dzisiaj najczęściej olejki z rośliny pozyskuje się poprzez poddanie rośliny bądź jej części destylacji z parą wodną.
Twórcą metody destylacji z parą wodną jest według źródeł historycznych słynny średniowieczny medyk perski Avicenna (pełne nazwisko Avicenny brzmi Abu Ali Husain ebn Abdallah Ebn-e Sina lub krótko Ibn Sina).
W jednej kadzi doprowadza się wodę do wrzenia. W drugiej zwanej alembikiem umieszcza się surowiec roślinny. Obie kadzie są połączone. Para wodna przepływając przez alembik porywa drobiny olejku. Cząsteczki pary wodnej przemieszczają się długim wężem chłodzącym, w którym następuje kondensacja. Produkt kondensacji, czyli esencja kwiatowa wymieszana z wodą zbiera się w trzeciej kadzi. Następnie oddziela się esencję zapachową od wody za pomocą wazy florentyńskiej. Olejek, który ma gęstość mniejszą od wody, zbiera się na jej powierzchni. Destylacja z parą wodną gwarantuje największą czystość olejków eterycznych. Do pozyskiwania olejku nie wprowadza się bowiem sztucznej substancji, która mogłaby zepsuć produkt finalny.

Zawiera ona z od 0,2 % do 1,2 % olejku eterycznego. Zdażają się wody kwiatowe z zawartością do 5 % olejku. Zależy to od rośliny, z jakiej pozyskaliśmy olejek. Mamy więc wodę różaną, pomarańczową, rumiankową, oczarową, lawendową, rozmarynową.
Hydrolaty mają dobroczynny wpływ roślinnych esencji zapachowych na zdrowie i urodę. Zawarte są w nich cenne substancje takie jak witaminy i mikroelementy, flawonidy, glikozydy, garbniki, gorycze, saponiny, śluzy, kwasy organiczne, żywice.
Małe cząsteczki olejków eterycznych, zawarte w wodach kwiatowych (hydrolatach) dość łatwo przenikają przez barierę naskórka do głębszych warstw, pobudzają krążenie krwi, usprawniają usuwanie toksyn, rewitalizują skórę. Hydrolaty mają właściwości takie jakie przypisywane są roślinom, z których powstały. Mamy więc wody kwiatowe o właściwościach nawilżających, odżywiających, antyseptycznych, tonizujących.
Wody kwiatowe mogą być wspaniałymi tonikami. Można z powodzeniem wykorzystać je w maseczkach. Ziołowy lub kwiatowy zapach wpływa na nastrój. Wybierając wodę kwiatową (hydrolat) należy kierować się głównie wiedzą o właściwościach roślin, z których powstały.
Ja uwielbiam hydrolat różany. Pięknie pachnie i koi moją skórę.
OdpowiedzUsuń