Czarnuszka siewna, nazywana niekiedy czarną kolendrą lub czarnym kminkiem, pochodzi z południowo-zachodniej Azji i basenu Morza  Śródziemnego. Jest ziołem o długiej historii, dawniej bardziej rozpowszechnionym i cenionym, jako lek o szerokim zastosowaniu. 
Czarnuszka siewna (Nigella sativa L.) jest niezbyt wysoką rośliną jednoroczną o rozgałęzionych łodygach  pokrytych delikatnymi, pierzastosiecznymi liśćmi. Na wierzchołkach łodyg rozkwitają białe z niebieskim żyłkowaniem kwiaty. Owocami są mieszki wypełnione licznymi, kanciastymi, prawie czarnymi nasionami. Surowcem zielarskim są właśnie te nasiona. Zawierają one olejek eteryczny, saponiny, goryczki, garbniki i olej. Czarnuszka działa rozkurczowo, rozluźnia mięśnie gładkie przewodu pokarmowego i dróg moczowych, zwiększa wydzielanie moczu. Działa także wykrztuśnie, stymulując wydzielanie śluzu w drogach oddechowych i ułatwiając ich samooczyszczanie. Jest także środkiem mlekopędnym zalecanym kobietom karmiącym.
  W Europie Południowej, Azji Mniejszej, Maroku  oraz Indiach nasiona czarnuszki są wysoko cenioną przyprawą. Mają ostry, korzenny smak i specyficzny zapach. Używa się ich tam do posypywania pieczywa.  Bywają stosowane jako namiastka pieprzu.Zbliżone właściwości ma pokrewny gatunek – czarnuszka damasceńska (Nigella damascena L.). 
Jest ona w porównaniu z czarnuszką siewną rośliną nieco wyższą. Ma przy tym bardzo dekoracyjne błękitne kwiaty. Jej nasiona po roztarciu pachną landrynkami. Czarnuszka znalazła także swoje zastosowanie w kosmetologii. A tymczasem na poniższych fotografiach podziwiajmy uroczą czarnuszkę damasceńską rosnącą w moim ogrodzie. Uwielbiam te błękitne kwiatki. 
Torebki nasienne, a w nich czarne nasiona ...







Bianka, Twój ogród to prawdziwa skarbnica ziół.
OdpowiedzUsuńPrzyznaję, że tak. Jest rumianek, pokrzywa, mięta, melisa, oregano, hyzop. Dziko rośnie jasnota i dziurawiec. A czarnuszka jest dla ozdoby. Lubię jej błękitne kwiatki.
Usuń