Zostałam otagowana przez Limonkę
autorkę bloga Natura z Limonką
Bardzo dziękuję za otagowanie.
ZASADY:
1. Napisz, kto Cię otagował i przedstaw zasady.
2. Zamieść banner i odpowiedz na pytania.
3. Otaguj kolejne 5 osób.
1. Napisz, kto Cię otagował i przedstaw zasady.
2. Zamieść banner i odpowiedz na pytania.
3. Otaguj kolejne 5 osób.
PYTANIA:
1. Czy uważasz, że odżywiasz się zdrowo?
2. Czy zwracasz uwagę na skład produktów spożywczych? Jeśli tak, to jakich składników unikasz?
1. Czy uważasz, że odżywiasz się zdrowo?
2. Czy zwracasz uwagę na skład produktów spożywczych? Jeśli tak, to jakich składników unikasz?
3. Jesz dużo owoców i warzyw?
4. Czy kiedykolwiek się odchudzałaś? Na jakiej diecie? Zamierzasz się odchudzać w przyszłości?
5. Czy czujesz się dobrze w swoim ciele?
6. Jaka jest Twoja ulubiona potrawa?
7. Czy lubisz gotować?
8. Co chciałabyś wyeliminować z diety, a co do niej wprowadzić i dlaczego?
9. Czego nie możesz przełknąć, a co mogłabyś jeść cały czas?
10. Ile posiłków jesz dziennie?
11. Wypijasz odpowiednią ilość wody? (min. 8 szklanek dziennie)?
4. Czy kiedykolwiek się odchudzałaś? Na jakiej diecie? Zamierzasz się odchudzać w przyszłości?
5. Czy czujesz się dobrze w swoim ciele?
6. Jaka jest Twoja ulubiona potrawa?
7. Czy lubisz gotować?
8. Co chciałabyś wyeliminować z diety, a co do niej wprowadzić i dlaczego?
9. Czego nie możesz przełknąć, a co mogłabyś jeść cały czas?
10. Ile posiłków jesz dziennie?
11. Wypijasz odpowiednią ilość wody? (min. 8 szklanek dziennie)?
Oto moje odpowiedzi.
1. Czy uważasz, że odżywiasz się zdrowo?
Staram się zdrowo odżywiać.
2. Czy zwracasz uwagę na skład produktów spożywczych? Jeśli tak, to jakich składników unikasz?
Oczywiście, że tak. Staram się nie kupować żywości przetworzonej. Unikam konserwantów, polepszaczy smaku, glutaminianu sodu. Ten ostatni odpowiedzialny jest za migreny.
3. Jesz dużo owoców i warzyw?
Trudno mi to ocenić. Jem owoce i warzywa. Jedno jabłko dziennie jest obowiązkowo. Wszystko zależy od pory roku.
4. Czy kiedykolwiek się odchudzałaś? Na jakiej diecie? Zamierzasz się odchudzać w przyszłości?
Przerobiłam kilka diet. Z marnym skutkiem. Ostatnio odkryłam dietę weekendową. Jej pomysłodawcą jest Marek Bardadyn, twórca diety strukturalnej. Przydałoby mi się zrzucić kilka kilogramów.
5. Czy czujesz się dobrze w swoim ciele?
Mimo, że mam zamiar rozstać się z kilkoma kilogramami czuję się dobrze w swoim ciele.
6. Jaka jest Twoja ulubiona potrawa?
Staram się, aby moje posiłki były zróżnicowane. Lubię dużo różnych potraw. Nie potrafię wybrać jednej. No chyba, że pstrąg zapiekany w jabłkach. Lubię bardzo szpinak. Jest akurat na niego sezon. Przyrządzam go z rodzynkami, płatkami migdałów i czosnkiem.
7. Czy lubisz gotować?
Chęć zjedzenia czegoś wymusza gotowanie. Traktuję gotowanie jako normalną życiową czynność. Taką ja oddychanie czy mycie się.
8. Co chciałabyś wyeliminować z diety, a co do niej wprowadzić i dlaczego?
Z diety chciałabym usunąć słodycze. Mam do nich słabość. Niestety nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
9. Czego nie możesz przełknąć, a co mogłabyś jeść cały czas?
Trudne pytanie. Nie mam chyba potrawy, którą mogłabym jeść ciągle. Wszystko w nadmiarze się nudzi. Nie przepadam za owocami morza. No i moja trauma z dzieciństwa. Czernina. Podstawą tej zupy jest rosół i krew z gęsi. Na samą myśl robi mi się słabo.
10. Ile posiłków jesz dziennie?
To zależy od dnia. 4 czasem 5.
11. Wypijasz odpowiednią ilość wody? (min. 8 szklanek dziennie)?
Jeśli policzyłabym samą wodę to nie. Ale zliczając kawę, zieloną herbatę i zioła to zbierze się 2 litry.
Do zabawy zapraszam:
Poproszę o przepis na pstrąga w jabłkach :)
OdpowiedzUsuńJa też poproszę :)
OdpowiedzUsuńNie jest to nic skomplikowanego. Rybę sprawiamy, dzielimy na dzwonka, solimy i pieczemy. Używam mieszaniny oliwy z oliwek i masła. Jabłka (najlepsze są renety, inne twarde jabłka) obieramy, wydrążamy środek i kroimy w plastry grubości ok. 1-1,5 cm. Jabłka smażymy na maśle (muszą pozostać al dente) kilka minut, pod koniec smażenia jabłka polewamy białym wytrwanym winem lub koniakiem (ok. pół szklanki wina lub 50 ml koniaku). Usmażonymi jabłkami wykładamy naczynie żaroodporne, potem układamty pstrąga, potem znowu warstwę jabłek. Posypujemy zielona pietruszką i wiórkami masła. Wkłdamy naczynie do piekarnika na kilka minut (tak aby masło roztopiło się ). I gotowe. Nic skomplikowanego. Smacznego.
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba przepis. Zawsze brakuje mi pomysłu jak przyrządzić rybę, a Twój przepis brzmi baaardzo smakowicie, jeszcze takiego pstrąga nie robiłam :)
OdpowiedzUsuń