22 sierpnia 2013

Narzeczona słońca ... czyli o oleju z nagietka Argile Provence

Bardzo lubię sięgać po tzw. l’huile de beaute Argile Provence. Cenie sobie prostą pielęgnację. Im prostszy skład, tym lepiej. Olej z nagietka nie jest żadnym wyszukanym kosmetykiem.  Prosty i skuteczny. 
 
Wyjątkowo cenię sobie te pomarańczowe kwiatki.  Na własnej skórze wiele lat temu przekonałam się, jak bardzo są skuteczne. Maść wykonana ze smalcu i nagietka wygładziła brzydką bliznę po operacji. Zawiodły wszystkie kosztowne apteczne maści.

Chciałabym przybliżyć nagietka lekarskiego. Niegdyś kwiatek ten zwany był sponsa solis  czyli narzeczona słońca. Uważano, że pomarańczowe koszyczki kwiatowe zwracają się ku toczącemu się po firmamencie złotemu rydwanowi boga słońca Heliosa. Płatki nagietka wczesnym rankiem rozchylają się, zapowiadając słoneczny dzień. Około 17 –tej zamykają się. Jeśli z rana nagietek płatków swoich nie rozchyli niewątpliwie będzie padał deszcz.  Z tego powodu roślinę nazywano deszczowym kwiatem.

Nagietek jako roślina lecznicza znany był już w świecie antycznym. Persom i Grekom płatki nagietka służyła jako namiastka szafranu.

Olej z nagietka, jak wszystkie oleje kwiatowe, pozyskiwany jest w procesie maceracji.

Maceraty uzyskuje się nie w procesie tłoczenia rośliny, ale poprzez wyciąganie z rośliny jej leczniczych właściwości za pomocą neutralnego oleju. Zazwyczaj pozostawia się zioła zmieszane z olejem na słońcu przez jakiś czas, a następnie odsącza się części roślinne. W ten sposób składniki mają dość czasu na przejście i skumulowanie się w oleju.
Argile Provence do swoich maceratów używa oleju słonecznikowego.
Olej słonecznikowy, jak wszyscy wiemy, powstaje z pestek słonecznika. Ma złocistą barwę i delikatny zapach. Zawiera kwasy wielonienasycone ( w tym kwas omega-6). Jest bogatym źródłem witaminy E oraz minerałów (miedź, cynk, selen, żelazo).

Olej nagietkowy jest maceratem pozyskiwanym przy pomocy oleju słonecznikowego. Nagietek ma znakomite właściwości lecznicze i przeciwzapalne.  Może być stosowany przy źle gojących się ranach. Poprawia ukrwienie skóry. Olej ten pobudza przemianę materii w skórze. Stymuluje powstawanie w niej nowych komórek.  Bardzo dobre efekty przynosi stosowanie oleju z nagietka do suchej, pękającej skóry. Radzi sobie z poparzeniami słonecznymi.

Olej z nagietka, chodź niepozorny, ma wielką moc. Jego siłę najlepiej poznać na własnej skórze.
 
Oleje piękna  kupicie w Biolanderze
Z moim kodem rabatowym ep-0882 – 5 % taniej!
 

8 komentarzy:

  1. Bardzo pożyteczny kwiatek! Moja mama pija z niego herbatki i bardzo jej pomagają.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja także sobię cenię herbatkę z nagietka :)

      Usuń
  2. Mam te kwiatki w ogródku ale nie miałam pojęcia że mają takie właściwości.Dzięki za info :)

    OdpowiedzUsuń
  3. podobają mi się zdjęcia
    cudownie że pokazałaś te kwiatki na fotkach

    OdpowiedzUsuń
  4. Kwiaty piękne i w dodatku mają dobre właściwości lecznicze:) Strasznie podoba mi się kolor opakowania tej marki niektórych kosmetyków!

    OdpowiedzUsuń

Zostaw ślad po sobie... Będzie mi miło przeczytać. Jeśli chcesz zapytać - pytaj. Chętnie odpowiem.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...